Olen aiemmin kertonut näsitä omista fyysistä rajoitteistani jotka hetkittäin koittaa muistutella olemasta olostaan. (okei, se oli kaunisteltua.. Pistää siis toisiniin kaksinkerroin mahakivusta ja toisinaan taas kävely käy ketterästi kuin kuin yksijalkaiselta ankalta.)

Eli siis mähän olen elämänkorttipakasta vetänyt itselleni kortit Crohnin tauti ja Selkärankareuma. Voin sanoa liioittelematta että jo jommassa kummassa olisi ollut yhdelle ihmiselle tarpeeksi, mutta otetaan yt sitten molemmat kun kerta kieltäytyäkään ei voi.

Tällä hetkellä lääkitys molempiin on melko hyvällä tolalla, parempaankaan ei lääketiede tällä hetkellä pysty. Crohnini (se siis oli tämä suolistosairaus) on todettu remissiossa (eli siis määrittelemättömällä, toivottavasti helvetin pitkällä, "talviunella") olevaksi.

Selkärankareumaan uusi lääke puree, vaikkakaan en voi olla ajattelematta hetkittäin aikamoisella ahdistuksella niitä mahdollisia sivuvaikutuksia (aivohalvaus, ms-tauti, syöpä, haimatulehdus, veritulpat, kaikenlaiset tulehdukset jne...). Mutta toisaalta, ei elämä myöskään olisi ollut mitään elämää niillä kivuilla joita aiemmin oli... Nyt sentään pystyn joka päivä kävelemään ja jos vaan huolehdin syömiset jne oikein niin pystyn mihin vaan ja kivut ovat vain varjo entisestään.

Missään virallisessa tutkimuksessa tai julkaisussa ei selkärankareumaa kehoitata hoitamaan ruokavaliolla. Tietenkin mainitaan että on hyvä syödä terveellisesti. No jos katsotaan virallis-terveellistä lautasmallia, jota varmaan eniten suositaan Suomessa, niin sehän sisältää suunnilleen:

-1/4 perunaa, pastaa, riisiä.

-1/4 lihaa, kalaa, kastiketta tms.

-1/2 salaattia, kasviksia jne.

Lisänä suositellaan leipää, jopa jokaruolla jolloin leipää kuluu jopa 5-6 viiapletta päivässä.

Itselleni kaikki roskaruoka, sipsit, karkit, isot määrät sokeria jne ovat totaalista myrkkyä... Mutta oireet kyllä tulisivat jo virallisterveellisellä syömiselläkin. Jos söisin perunaa/pastaa/riisiä ja 5-6 leipää päivässä saisin kartuttaa kyllä kipulääke firmojen kassaa ihan kiiettävästi.

Kesälomalla kun söin mitä sattui noin 4 viikon ajan (vehnä, viinakset ja sokeri esim) niin johan oli maha sekaisin, koko akka aivan turvoksissa ja selkä... KILLING ME! Ei meinaan voinut loppulomasta kuvitellakaan esim hölkkää koska selkä oli melkoisen kamala. Ei tosin lähellekään niitä aikoja ennen lääkityksiä, mutta jouduin loman viimeisellä viikolla esim lähtemään saunasta useampana iltana pois kun päivän rasitukset, paska syöminen ja saunasiiderit sai aikaan sellaista vittumaista (en edes pahoittele kielenkäyttöäni) polttoa alaselkään ettei paikallaan pystynyt juuri olemaan. istuminen ja seisoskelu oli pahimmat tilanteet.

No loman jälkeen olen nyt viime sunnuntaista alkaen tass vähentänyt hiilarit maks 50g/vrk ja olo on aivan toinen. Pöhötyksiä on sulanut vaa´an mukaan 3-4kg (niitä siis todellakin oli/on paljon!!!), yhtään kipulääkettä en ole joutunut ottamaan, liikkunut olen melkein joka päivä ja henkinen kantti on paremmalla tolalla kun koko ajan ei joku kipu jäydä.

Mulle parasta syömistä on

-runsaasti kasviksia (salaatti, kurkku, tomaattia kohtuudella, parsa, kukkakaali, paprika etenkin), Näitä vetelen kerrallaan noin puolilautasta tai enemmänkin.

- Lihaa! Tai kunnon lihapitoista makkaraa. Joskus aamulla pekonia tai metwurstiakin esim pannulla pastettuna. (Kanaa, possua, nautaa... mitä millonkin)

- Kala maistuu kanssa, tulee vaan vähän vähemmän tehtyä jostain syystä.

- Toisinaan lihan tilalla juustoja (Feta, halloumi, leipäjuusto ja muitakin "tavallisia juustoja").

- Marjoja, useimmiten esim jälkiruokana. Niissä vähän tarkkailen määriä hiilihydraattien takia. vaikka ovatkin hyvien hillarien lähde. Mieluummin hiiliä marjoista kuin leivästä minulle kiitos!

-kahvin juon maidolla tai kermatilkalla, toisinaan soijakermalla. Maitotuotteista päivittäin melkein kuluu "parta-ukko jogurttia" eli Lindahlsin (käy pirkkakin) turkkilainen jogurttia.

Näillä mennään siis ja selkä on ihan eri kunnossa kun viikko sitten.

En tiedä mikä siinä on että sitten kun "repsahdan" niin repsu jää usein päälle useiksi päiviksi, vaikka hyvin teidän että se tekee mulle henkisesti ja fyysisesti pahaa. Ilmeisesti vallankin sokeriin olen niin koukussa että käyttäydyn kuten muutkin addiktit että sitä kohtuutta ei sitten ole. Eilen töissä kun päätin että otan yhden palan suklaata ja nautiskelen sen mahdollisimman hitaasti ja sitten ei yhtään enempää!! Niin kummasti sitten se päätyi taas siihen että suklaata kului kuitenkin 4 tai 5 palaa. Mutta jos taas en ota sitä ensimmäistäkään palaa niin ei mun kieltäytyminen ole mikään mahdottomuus tai edes kamala uhraus. Mutta se jos ottaa sen ekan palan niin se ei jää siihen.

Eli oppimista on, kohtuudessa ja siinä että ei olisi niin musta-valkoinen syömisenkään suhteen. Ja vallankin ettei siitä tulisi mikään onnistumisen tai epäonnistumisen mittari. Ettei se jos tänään syö sipsiä ja karkkia aiheuttaisi oloa että olempas mä tyhmä ja saamaton kun en saa itseäni pysymään "ruodussa".

image-normal.jpgVHH-syöminenkö tylsää?? Yksipuolista? Tänään oli aamupalaksi pekonia, kananmunaa fetalla ja ihana raikas salatti. Eilen oli lohisoppaa jossa sieniä ja erivärisiä paprikoita... kermalla toki ;) Ja oon muutes hankkinut käsipainot että sais vähän Bodyä, sporttia ja tsemppistä käsiinkin.

image-normal.jpgJa ennen töihin menoa vielä turkkilaista jogurttia, mansikoita, pähkinä-mix:istä kauhaisu ja cocoanibsejä (cocovi).