Kuvankaappaus%202013-6-30%20kello%2020.1

Tunnelmia kesäloman kätköilyiltä. Kaikkea kivaa voi tulla vastaan, mm valkohäntäpeura

Ei lomakaan nyt ihan sataprosenttisen ilman liikuntaa mennyt. Vaikkakaan kovin rasittumaan en päässyt, mutta ainakin tuli taas heräteltyä yhtä jätti super mukavista harrastuksista.

Olen pari-kolme vuotta muutamia kertoja kesässä päässyt hyvällä syyllä metsään ja muihinkin maisemiin pönkimään ja penkomaan. Lapsuuden aarrekartat ja aarteen etsinnät on vaihtuneet GPS koordinaatteihin ja iPhone appsiin josta saa kätevästi suoraan luuriin haluamansa kätköt ja niiden koordinaatit.

Kätkö? Geo-mikä? 

Siis hold your horses ja aletaan alusta.

Geokätköily.

Wikipedia kertoo kätköilystä näin: Geokätköily (engl. geocaching) on ulkoiluharrastus, jossa piilotetaan ja etsitään geokätköiksi kutsuttuja rasioita. Kätköjä etsitään GPS-satelliittipaikannuksen avulla, mutta laitteen käyttö ei ole välttämätöntä. Geokätkön koordinaatit ja muut tarpeelliset tiedot kätkön löytämiseksi ilmoitetaan kätkökuvauksessa, joka julkaistaan jollain harrastuksen Internet-sivustoista. Tyypillinen kätkö koostuu vedenpitävästä säiliöstä, ja sisällä olevasta lokikirjasta, johon kätkön löytäjät voivat lisätä nimensä sekä käyntipäivän.

Kullakin geokätköllä on Internetissä oma kätkökuvaus, joka voi varsinaisten ohjeiden lisäksi sisältää myös taustatietoa kätkön sijaintipaikasta tai lisävihjeitä helpottamaan kätkön etsimistä. Kätkön koordinaatit voidaan joko antaa suoraan (peruskätkö) tai jonkin arvoituksen tai tehtävän ratkaisuna. Geocaching.com-sivustolla koordinaattien näkeminen edellyttää rekisteröitymistä sivustolle.

Eli siis netissä voi selata kiinnostavia kätköjä ja valita niistä itselleen sopivat. Kätköt on kuvauksessaan luokiteltu tähdillä jotka kertovat haastavuudesta ja maaston vaativuudesta. Itse tosin käytän siis puhelin appsia jolla saan suoraan nappia painamalla tiedot sijaintiani lähinnä olevista kätköistä ja siitä vaan klik klik toista nappia niin pääsee suoraan navigoimaan itseään kohti kätköä.

Kätköilyssä usein kätkön piilottaja on halunnut tuoda jonkun kivan paikan, upean näkymän tai muullalailla "merkittävän" paikan jaettavaksi muiden kanssa. Kun siis lähtee etsimään kätköä niin löytää usein samalla upeita maisemia tai esim historiallisesti kivoja paikkoja. Olen itse kätköilyn kautta löytänyt upeita tarinoita ihan lähialueiden historiasta josta mulla ei ole ollut pienintäkään hajua ennen. Parolan Leijona-patsas, Parolannummen vanha leirialttari, Tonttukivi ja sen tarina. You name it.

Mikä se kätkö sitten on? aarre? rahaa? suunnattomia rikkauksia? No ei ihan. Kätkön koko vaihtelee esim filmipurkista, pakasterasian kautta isompaan laatikkoon. isoin omalle kohdalle osunut boxi on tainnut olla noin 20cm x 20cm? Boxissa (tai voi se olla esim jonkunlainen putkilokin, ihan riippuen kätkön paikasta ja millainen mihinkäkin paikkaan helpointa ja hauskinta on piilottaa.) on siis useimmiten kynä (kannattaa pitää kuitenkin omaa kynää aina mukana!!) ja jonkinlainen pieni vihko tai paperi-liuska johon raapustellaan oma nimimerkki ja löytöpäivä kun kätkö on bongattu. Mitään aarretta ei siis löydy, eikä satumaisia timattikätköjä (ainakaan tietääkseni) mutta voin kertoa että ihminen ilahtuu ihan äärettömän paljon kun silmä tavoittaa kätkön ja löytäjä saa tuiki tavallisen pakasterasian vaivihkaa ongittua kouraansa. Löytämisenriemu ainakin itselläni on ihan suunnaton ja taannun takaisin lapsuuden aarrekartta olotilaan ihan välittömästi kun laitan gepsin raksuttamaan ja metrimäärä rullaa alaspäin kohti kätköä mentäessä. Ja melkoinen on ylpeys kun kätkön löytymisen jälkeen kirjautuu nettiin "loggaamaan" löytönsä. 

Ystävän kanssa tämä laji on parhaimmillaan, sen voin kertoa. Vaikka ei siinä yksinkään mitään tyhmää ole. todellakaan. Meinaan pakottaa mieheni elokuussa kreikassa etsimään kanssani muutaman kätkön. Koska tämähän siis on kansainvälinen laji ja olen jo selvittänyt että Naxoksellakin kätköjä piisaa vaikka missä!!

Oikein oiva koko perheen harrastus siis, sopii myös vaikka työporukan yhteiseksi hauskanpidoksi jos jollakulla on tunnukset geocaching.comiin. Itse esim juhannuksena tutustutin äidin, tädin ja serkun tähän hommaan ja serkkulikka tekikin nopsaan ekan löytönsä! Kannattaa kurkata näistä linkeistä lisää jos alkoi kiinnostaa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Geokätköily

http://www.geocache.fi